Reseteaza parola

Rezultatele căutării
aprilie 19, 2021

Vacanța noastră de neuitat. 14 nopți cu autorulota.

Ne plac vacanţele, ne plac excursiile şi da, ne pricepem să plecăm de acasă. ☺

De când am văzut pentru prima dată o autorulota pe plajă, pe o insulă frumoasă din Grecia, Naxos, am ştiut că şi noi vom face asta. Pe atunci eram 3, acum suntem 5. Aşa cum am început afacerea noastră cu 2 autorulote de închiriat şi acum sunt 4.

Dar de fapt vreau să vă povestesc despre prima noastră experienţă cu autorulota, care a fost şi vacanţa noastră de neuitat. De ce a fost DE NEUITAT? Pentru că autorulotismul are un farmec aparte, pentru că nouă ni se potriveşte şi pentru că am trăit momente unice care vor rămâne pe viaţă. 

Eram în 2019, 4 (2 mari, 2 mici) şi ştiam că vrem musai vacanţa cu autorulota, aşa că au început căutările şi documentările pentru închiriere. Cu emoţie am ales un model, am plătit integral şi am aşteptat cu nerăbdare să vină ziua plecării. Între timp am citit ce înseamnă o vacanţă pe roţi, despre experienţele altora, am instalat aplicaţia park4night, ne-am creionat un itinerar şi ne-am făcut lista de drum care a fost destul de stufoasă pentru că autorulota nu era prevăzută cu nimic din accesoriile uzuale, (acum lucrurile s-au schimbat).

Este mult de scris, poate mult prea mult, aşa că voi sumariza. La cerere voi detalia. ☺

Itinerarul a fost simplu de făcut. Am ţinut cont de ce vrea fiecare să vadă şi să facă în vacanţă, adică mai exact, Zoo şi bălăceala (copiii), locuri şi experienţe noi (noi), cârnaţi şi bere bună (eu). Deci practic, nimic bătut în cuie. Lejer.

Zis şi făcut. Cu maşină proprie încărcată cu “vârf” ajungem la Cluj, transferăm totul în autorulota repede repede să nu pierdem nici un minut inutil şi pornim în aventura noastră de 14 zile cu cel mai mare entuziasm de până atunci. Ce am simţit? Cum a fost? Vă zic, a fost perfect. Copii fericiţi pe fundal, zgomot tipic de autorulota pe drumuri şi ACEL sentiment de împlinire.

Pe scurt: România => Ungaria => Austria => Elveţia => Italia => Croaţia => Ungaria => România.

Pentru că sunt anumite momente cheie într-o vacanţa cu autorulota, voi detalia:

– Prima oprire: lacul Gilău, Cluj, campare pentru masă. A fost o masă tipic românească, ca de sărbătoare, cu de toate pentru toţi:)) şi nu, nu a fost deloc complicat să găsim o oază de verdeaţă, fără restricţii.

  A urmat apoi drumul către Parcul Zoo din Nyíregyháza, Ungaria. Drumurile patriei sunt decente, dacă nu ai aşteptări mari. Ajungem la prima înnoptare. De ce scriu despre asta? Pentru că e acel moment când efectiv realizezi că trăieşti o altfel de experienţă, că poţi face fix ce vrei când vrei. Nu am mai ajuns în camping, aşa că am ales o parcare sigură, într-un cartier de case, am scos copiii să dea o tură cu bicicletă, respectiv trotineta, and this is it. First night off camping.

– În general, noi am înnoptat în campinguri din 2 în 2 zile. Asta înseamnă de 4 ori în campinguri şi de cel puţin 5 ori a fost off camping, atât în Ungaria, cât şi în Austria, Elveţia de 2 ori, Italia şi Croaţia. Nu ne-a bătut nimeni la ușă, nu ne-a gonit poliția locală, nu ne-a amendat nimeni.

Care a fost cel mai frumos loc unde am campat? Efectiv în camping? Pentru mine a fost în Austria, mai exact în Camping Klausner-Holl, Hallstatt. Linişte, munţi şi pădure în zare, la fix 100 m distanţă de unul dintre cele mai frumoase lacuri din Europa, la 350 m de funicular, aproapte de centrul oraşului, înţelegeţi idea.

Care a fost cel mai frumos loc unde ne-am oprit ad-hoc? Pentru toţi a fost Trieste, Italia. Pur şi simplu am văzut marea pe harta şi am făcut dreapta de pe autostradă. De la ploaie de toamnă şi tristeţe ca aventura se termină, am trecut aproape instant la soare, mare, stare de bine şi spaghetti ai frutti di mare.

Ştiţi sentimentul acela că totul ar fi perfect dacă ar mai dura încă 5 zile? Cam aşa am fost şi noi când am realizat că mai avem 2 nopţi şi aprox. 1200 km de condus înapoi până la predarea autorulotei. (Lacul Como – Cluj-Napoca) Ghiciţi ce am ales? Am ales să ne perpelim la soare şi să ne oprim la toate apele în care mai poţi intra la sfârşit de Septembrie. Mai exact, am mers am mers până am ajuns la Marea Adriatică, Trieste, că mai apoi să ajungem şi în minunata Croatie, Pula, cantomul Istria. Înnoptare în Zagreb, bălăceala termală la Hajduszoboszlo, Ungaria. Înnoptare tot acolo şi GATA.

Au fost în total 14 nopţi de neuitat cu autorulota în 5 ţări străine, unde am vizitat 3 grădini zoologice (Nyíregyháza, Salzburg, Zurich), 7 lacuri extraordinare (Gilău, Balaton, Hallstatt, Zurich, Lugano, Maggiore, Como), ne-am bălăcit în 2 băi termale (Zalakaros şi Hajduszoboszlo), am văzut lumea de sus din 2 funiculare (Hallstat Salt mine si Stoosbahn), am îmbrătisat o prietenă minunată stabilită în Zurich şi multe alte opriri ad-hoc în nu mai ştiu ce locaţii splendide ce nu se găsesc în top 5 pe Tripadvisor.

Să nu uit: Care a fost cel mai bun restaurant? Sau cel mai bun fel de mâncare? În general eu apreciez mâncarea făcută de cei pricepuţi în restaurante, dar vă zic ca omleta mai bună, English breakfast mai delicios sau de toate la grătar, în toate culorile, pe lângă autorulotă în natură, nu o să găsiţi în niciun restaurant.

Cu drag,

Diana Budnar

  • Căutare avansată

×